Çalışan bağlılığı ve çalışan bağlılığının sağlanması.

Çalışan bağlılığı ve çalışan bağlılığının sağlanması
George Washington Üniversitesi, İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği (Society for Human Resources Mangement), Uluslararası Gelişim (Development Dimensions International) ve Uluslararası Personel Kararları (Personnel Decisions International); yaptıkları dört farklı araştırmada aynı sonuca ulaşmışlar.
Sonuçlara göre; elemanların işte kalmaları için, işlerinin onlara anlamlı ve ilginç gelmesi, aynı zamanda da yöneticilerinin onları anlaması, onların ihtiyaçlarına karşılık verebilmek için gerekli eğitimi almış olması gerekiyor. Araştırmaların her biri farklı bilgiler elde etmek için tasarlanmış olduğu halde, her birinin vardığı ortak sonuç, 'eğer yaptıkları iş çalışanlara bir şey ifade etmiyorsa, onları işte tutmanın yolu yoktur'. Bir insanın işte kalması işin gerekli olan ilk faktör işinin anlamlı olması, daha doğrusu çalışan kişi için işinin bir anlamı olması. Diğer başlıca faktörler ise; geri bildirim, eğitim ve iyi yönetim. Para önemli bir faktör olsa bile, işte kalmak için tek başına yeterli bir sebep değil.Eğer bu koşullar sağlanamıyorsa, firmadaki eleman devri çok yükselebiliyor. Yüksek eleman devrinin başlıca sebepleri, işe alımda ve yerleştirmede yapılan hatalar, işin ya da firmanın yapısı (yönetimdeki aksaklıklar) ve çalışanın karakteri ile ilgili. Eleman devrini düşürmek için maaşları arttırmak büyük firmalar için bir çözüm yolu gibi görünse de, bu çözüm orta ve küçük ölçekli firmalar için zaten geçerli değildir. Alternatif çözüm yolları aranmalıdır, birincil motivasyonlar bulunmalıdır. Bunlardan bir tanesi iş ortamını iyileştirmek veya değiştirmektir. Özellikle bilişim sektöründe eleman devri çok yüksek olduğu için iş ortamında yapılacak olumlu değişiklikler çok önemlidir. IT departmanlarının önemli özelliklerinden bir tanesi de takım çalışmasının önemidir. Takımın berberliğini sağlamak için bilgi paylaşımı, görev sorumluluğu bilinci ve grup üyelerinin kendilerini gruba dahil hissetmeleri çok önemlidir. Takım ruhunun sağlanması büyük ölçüde liderin elindedir. IT sektöründe önemli bir diğer faktör de eğitimdir. IT çalışanları için, şirket içi veya dışı eğitim, hızla ve sürekli değişen sektörü takip etmeleri ve kendilerini geliştirmeleri açısından motive edici bir faktördür.
IT çalışanları, çok uzun saatler, katı teslim tarihlerine bağlı olarak, kullanıcıların ve yöneticilerin baskısı altında çalışırken, bir yandan da hızla değişen teknolojik gelişmelere ayak uydurmaya çalıştıkları için diğer sektörlere göre eleman devri çok daha yüksek olmaktadır.
Bu sebeple yönetici ve liderlik becerileri, bilişim sektöründe çok daha önemli vasıflar haline geliyor, yöneticilere çok daha fazla iş düşüyor.Diğer yandan, eleman devri her iş yerinde olan, kaçınılmaz ve kimi zaman sanıldığı kadar da korkutucu olmayan bir olgudur. Ama iş yerindeki bu eleman devri, çalışanların yönetimi kontrol altında tutulabildiği sürece, yeni fikirler ve yeni enerji doğru yönetilebildiği ve kullanılabildiği sürece pozitif bir sürece dönüştürülebilir. Kontrol edilemeyen eleman devri; bilgi ve zaman kaybına, firmanın bilinirliğine, pazardaki kar payına kadar bir çok yönden zararlı olabilir, diğer yandan iyi kontrol edilebilen bir eleman devri firmadaki taze bilgi akışını ve yaratıcılığı tetikler.Yapılan bazı araştırmalarda, eleman bağlılığı ve sadakatinin firma açısından her zaman çok faydalı olmadığını ortaya çıkmış. Özellikle yeni gelişen iş kollarında ve yaratıcılık gerektiren pozisyonlarda çok düşük eleman devrinin şirkete zararları olduğunu sonucu bulunmuş. Eleman devrinin azlığı, şirketin performansının düşmesine ve değişen pazar koşullarına ayak uyduramamasına yol açıyor. Bir insanın aynı şirkette, aynı pozisyonda çok uzun yıllar çalışması; yaratıcılığını ve yenilikçi tarafını öldürüyor, işler belli bir rutine bağlandığı zaman, yeni fikirlerden, deneylerden ve yeni trendlerden yoksun kalıyor, aynı pozisyonda senelerdir çalışan bir kişi artık hiç sorgulamadan veya kendini geliştirmeden, standart bir şekilde aynı işi yapıyor. Tabii ki bu bütün işler için geçerli olacak diye bir koşul yok. Örneğin satış sektörü; sektör deneyimi, geniş bir çevre, güvenilirlik ve iyi bağlantılar gerektirdiği için başarılı olmak için uzun süre aynı şirkette ve aynı pozisyonda kalmanın faydalı olduğu belirtiliyor.Eleman devrinin bir de göz ardı edilemeyecek olan finansal tarafı var; eleman değişiminin maliyeti ve karşılığında neler kazanıp, kaybedildiğinin hesaplanması ve buna uygun politikalar geliştirilmelidir.

Yöneticinizle iyi iletişim kurmanın yolları

Yöneticiniz, arkadaşlarınızdan farklı olarak sizin seçebileceğiniz bir kişi değildir ve genelllikle rapor vereceğiniz bu kişiye, ondan hoşlansanız da hoşlanmasanız da uymanız gerekmektedir. İyi bir yönetici- çalışan dialoğu sizin için bir avantaj olmakla beraber hem iş yerindeki rahatlığınız için hem de işinizde ilerleyebilmeniz için faydalı olacaktır.

Bunun tam tersine yöneticinizle kurduğunuz kötü ilişkiler, iş yerinizde son derece huzursuz olmanıza, çalışma ortamınızın gergin olmasına ve kariyerinizde doğabilecek yükselme fırsatlarına ulaşmanıza engel olacaktır. Yönetici gücünü iki noktadan alır. Birincisi pozisyonu nedeniyle sahip olduğu yetki, güç ve otoriteden; diğeri ise bireysel kişilik özellikleri ve organizasyon içindeki diğer kişilerle etkileşiminden. Bu iki nokta nedeniyle yöneticinize saygı duyarsınız.Peki bir yöneticiyle iyi iletişim nasıl kurulur? Bu bir süreç gerektirir. Bu süreç bazı kişiler için kendiliğinden gelişirken, bazıları için zaman alır ve sabır gerektirir. Bu farklılığın kaynağı ise çoğunlukla kişinin, karakter özellikleriyle ilgilidir.İlk olarak bilinmesi ve uygulanması gereken kural, işinizi iyi yapmanızdır. İşinizi ciddiye almaz ve sorumluluklarınızı yerine getirmezseniz yöneticinizle anlaşmanız zaten mümkün olmayacaktır. Yöneticinize güven verin ve her zaman dikkatli ve çalışkan olun.Önemli bir diğer nokta da iş yerinizde hem iş arkadaşlarınıza hem de yöneticinize karşı kavgacı bir üslubunuz olmamasıdır. İşe yaptığınız çok iyi başlangıç, kavgacı, sinirli ve geçimsiz tavrınız nedeniyle sekteye uğrayabilir. Yöneticinizle kurduğunuz iletişim süreci boyunca yöneticiniz asla sizin ona saygı duymadığınızı ya da yapılan işleri ondan daha iyi bildiğinizi düşünmemeli. Yöneticinizin vazgeçemeyeceği çalışan olmaya çalışın. Yetenekli olduğunuz her alanda sizin yardımınıza güvenmesini sağlayın; fakat bunun kendisi için bir tehdite dönüşmemesine dikkat edin. Yöneticinizin çalışma tarzını anlamaya çalışın; çünkü iyi bir iletişim için yöneticinizin çalışma tarzını bilmek her zaman işe yarar. Aşağıdaki soruların cevapları, yöneticinizi, çalışma tarzını ve prensiplerini anlamanızı kolaylaştıracaktır. Yöneticinizin,

hedefleri nelerdir?
sizden beklentileri nelerdir?
kişisel özellikleri nelerdir?
özel olarak önem verdiği konular var mı?
rahatsız olduğu noktalar nelerdir?
Yöneticilerle iyi ilişkiler kurmanın bir diğer yolu da, iş yerinde doğan problemlerle başa çıkmayı bilmektir. Bir krizle karşı karşıya kaldığınızda hemen paniklemeyin ve yöneticinizin fikirleri üzerinde belli bir süre düşünmeden ona karşı çıkmayın. Bunun yerine çözüm sunmaya çalışın ve bu çözümü sağlam bir plan üzerine oturtun. Bu tip bir yaklaşım hem yöneticinizle aranızda oluşabilecek gergin anları önler, hem de büyük problemleri çözmenize yardımcı olur.

Yöneticinizle kuracağınız iyi iletişim hem onun hem de sizin açınızdan olumlu sonuçlar doğuracaktır. Aşağıdaki noktaları gözden geçirin…

Nasıl soru sorulması gerektiğini bilmelisiniz.
İşinizle ilgili her türlü sonuç ve problemi geciktirmeden yöneticinize iletmelisiniz.
Yöneticinize iletilmesi gereken herhangi bir mesaj varsa, mesajı geciktirmeden iletmelisiniz.
İşteki performansını belli aralıkla tartışmalısınız.
Yöneticiniz sizinle konuşurken veya bir iş hakkında bilgi verirken, tüm dikkatinizi ona vermeniz gerekmektedir. Dışardan gelen sesler veya hareketler ilginizi dağıtmamalı. Söylenen sözlere dikkat edin. Eğer size yabancı bir teknik terim veya kelime ile karşılaşırsanız, yöneticinizden açıklamasını rica edin. Dinlemek; mimikleri, sesin tonlamasını, hızlı ya da yavaş oluşunu da takip etmek anlamına gelir. Size iletileni anlayamamışsanız, yöneticinizden tekrar etmesini istemenizde bir sorun yoktur; çünkü bazen size verilen görev çok fazla zaman alıcı veya zor olabilir. Bu tip durumlarda genellikle, konu hakkında yöneticiniz size genel bilgi verecektir. Eğer anlayamadığınız detaylar olursa, yöneticinizden size yol göstermesini isteyebilirsiniz.Size verilen görevde yöneticinizin aktardığı önemli noktaları not almak, ilerde işinize yarayabilir. Fakat bu işi, yöneticiniz konuşurken yapmayın; o konuşmasını bitirdikten sonra aklınızda kalan herşeyi bir deftere aktarın. Dürüst ve uzlaşmacı olun. Hatalarınızı kabul edin ve yardıma ihitiyacınız olduğunda bunu belirtmekten çekinmeyin. Bu şekilde yöneticinizin güvenini de kazanabilirsiniz. Yöneticinizi iş arkadaşlarınıza kesinlikle şikayet etmeyin. Bu konuya özellikle dikkat etmeye çalışın. Yöneticinizle yaşadığınız bir anlaşmazlık sonrası, onu iş arkadaşlarınıza şikayet etmek, sizin gibi düşünen ve sizi onaylanayan bir iş arkadaşınızla konuşmak belki belli bir süreliğine rahatlamanıza yardımcı olacaktır; fakat sonra hoşlanmayacağınız sorunlarla karşılaşabilirsiniz.Esnek olmaya gayret edin. Çalışma tarzınızın kesin ve katı kuralları olmamasına özen gösterin. Ancak bu şekilde iyi bir takım oyunucusu olabilirsiniz. Sert bir tutum ve çalışma tarzı, yöneticinize sizin fazlasıyla rekabetçi oluğunuzu düşündürebilir. Bu da, iş yerinde problem başladığında yöneticinizin kendisini rahatsız ve güvensiz hissetmesine ve bu nedenden ötürü sizinle arasının açılmasına neden olabilir.Önemli günlerin ve talimatların kaydını tutun. İşinizde hata yapmamak ve sıkıntıya girmemek için bu tip notlar tutmak çok faydalıdır. Çoğu zaman aldığınız notlar size yararsızmış gibi görünebilir; ama kriz durumlarında hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar işinize yarayabilirler.

www.kariyer.net