Biraz da Turizm Terimlerini Hatırlayalım.

ALLES INCLUSIVE: Herşey dahil sistemi. (All inclusive)
HIGH SEASON: Yüksek sezon (Peak season).
SEMI SEASON: Yarı sezon, ara sezon ( shoulder season ) .
LOW SEASON: Sezon dışı, ölü sezon.I.H.A. : International Hotel Assocation ( Uluslararası Otelciler Birliği ) .
LAND ARRANGEMENTS: Tur yolcusuna, varış noktasında uçaktan inişinden sonra sağlanan hizmetin tümü.
UPGRADE: Misafirin daha iyi konaklama ünitesine aktarılması.
GROUP: Grup. Aynı programa uyarak birlikte seyahat eden yolcular. Aksine bir tanım bulunmadığı durumlarda 11 kişi ve fazlasının grup kabul edilmesi öngörülmüştür. ( I.H.A. / UFTAA Otel Konvansiyonu ) .
VOUCHER: Tur operatörü ya da seyahat acentesi tarafından hazırlanıp, yemek, konaklama, transfer v.b. hizmetlerin sağlanması karşılığında bunları sağlayanlara para yerine verilen ve operatörün söz konusu hizmet bedelini ödeme taahhüdünü taşıyan belgeler. Kupon (coupon ) olarak da adlandırılır.
OCCUPANCY RATE: Doluluk oranı. Bir otelde veya otel grubunda satılan gecelemelerin, satışa arz edilen toplama oranı yüzde cinsinden ifade edilir.
CHARTER: Bir uçak veya başka bir taşıma aracının özel kullanım için tutulması.
SPLIT CHARTER: Bir uçağın veya başka bir taşıma aracının belirli bir sefer için birden fazla kuruluş tarafından tutulması.
STOP OVER: Bir uçuşa belirsiz bir süre için ( 24 saat ) ara verilerek uğrak noktalarından birinde kalmak.
CARRIER: Yolcu veya yük taşıması yapan herhangi bir kuruluş.
TRANSFER: Yolcunun ve eşyanın bir bir taşıt aracı terminalinden konaklama ünitesine veya geri mahalli taşıma araçları ile taşınması.
OVERRIDE COMMISSION: Normal veya sabir bir komisyon dışında belirli iş hacmi aşıldığı takdirde ödenen ek komisyon (süper komisyon, prim).
CHECK IN: Konuğun giriş işlemlerinin yapılarak odasının verilmesi.
CHECK OUT: Konuğun otelden ayrılışı.
CHECK IN TIME: Giriş saati. Otelde yer ayırtarak da gelmiş olsa dahi konuğun gerekli kayıt işlemlerini tamamlayarak otelci konuğa odasını bu saatten önce vermekle yükümlü değildir. Ancak ilan edilmiş Check In saatinde odanın hazırlanmış olması şarttır.
CHECK OUT TIME: Çıkış saati. Misafirin ayrılacağı gün odasının fazladan bir ücret ödemeden işgal edebileceği en geç saat. Misafir odasını, daha önceden duyurulan bu saate Kadar boşaltmazsa, otelci için bir ücret isteme hakkı doğar.
EARLY CHECK OUT: Erken ayrılış. Konuğun yapılan rezervasyon tarihinden önce otelden ayrılımasıdır.
ARRIVAL: Geliş.
DEPARTURE: Gidiş.
WALK – IN: Önceden rezervasyonu olmadan gelen konuk.
EXTENTION: Uzatma. Yapılan bir rezervasyonun veya kalış süresinin uzatılması.
CONFIRMED: Rezervasyon teyidi. Otel, taşıyıcı v.b. ‘nin belirli bir rezervasyonu kabul ettiklerini ve ayırtılan hizmetleri mutlaka sağlamayı taahhüt ettiklerini belirten sözlü veya yazılı bildirim.
GUARANTEED PAYMENT: Ödeme garantili rezervasyon-Müşterinin kendine ayrılan odayı kullansa da kullanmasa da ücretini ödemeyi kabul etmesi.
CLAIMED RESERVATION: Kayıtlarda misafirin rezervasyonu gözükmemektedir. Fakat misafir C.R. rezervasyonunun olduğunu iddia etmektedir.
NO RESERVATIONS (N.R.): Rezervasyonsuz.
ACCEPTED WAIT LIST: Bekleme listesinden kabul edilen rezervasyonlar.
RESERVATIONS (AWLR)
RESERVATION SLIP: Rezervasyon fişi.
NO SHOW: - Rezervasyonunu kullanmayan veya iptal etmeyen bir müşteri - Kullanılmamış ve iptal edilmemiş bir rezervasyon.
OVERBOOKING: Overbooking otelin kapasitesinin üzerinde rezervasyon alması ve aldığı tüm bu rezervasyonların gerçekleşerek misafirlerin otele varışlarının söz konusu olması halidir.
PRE-REGISTRATION: Garantili rezervasyonda oda tahsisinin önceden yapılması ve kayıt kabul kartlarının kolaylık sağlamak amacıyla önceden doldurulması.
CANCEL: İptal.
AVAILABLE: Bir yer ayırtma mesajında şartlı bir durumu gösterir.
BEST AVAILABLE: Rezervasyon istenen tarihlerde otelin rezervasyon durumuna göre açık bulunan herhangi bir odanın ayrılabileceğini ancak müşterinin en iyi odanınfiyatını ödemeye hazır olduğunu ve olanak bulunursa kendisinin iyi odalara aktarılmasının istendiğini belirlemek üzere rezervasyon mesajına konulan not.
COMPLIMENTARY ROOM: İşletme tarafından davet edilen konuklar için verilen ücretsiz oda.
BACK TO BACK GROUPS: Grup ve turlar için kullanılan bir deyimdir- Bir grubun çıkarken hemen diğerinin otele girişi; - Her hafta veya belirli günlerde gelen devamlı gruplar.B
LACK LIST: Hesabını ödemeden giden veya otele alınması sakıncalı görülen kişiler için tutulan listedir.
ON REQUEST: Rezervasyon durumunun yükselerek kritik bir safhaya yaklaşmasına doğru rezervasyon alımının sınırlandırılması ve kontrollu olarak alınması.
CLOSED OUT: Bayramlara rastlayan bazı devrelerde belirli günlerin tüm rezervasyon alımlarına kapatılmasıdır.
STOP-SALE: Satışların durdurulması.
PAYMENT BY: Ödeyen.
REMARKS: Açıklamalar
BED- NIGHT: Geceleme. Konaklama tesisinde bir kişinin bir gece geçirmesi (Overnight).
ROOM RACK: Oda durum tablosu.
SINGLE BED: Tek kişilik bir yatak.
FRENCH BED: İki kişilik tek geniş bir yatak.
SINGLE ROOM: Tek kişinin kaldığı bir oda.
TWIN BED: İki ayrı yatak.
DOUBLE ROOM: İki kişilik oda.
DOUBLE TWIN: İki kişilik iki yataklı oda.
DOUBLE FRENCH: İki kişilik tek büyük bir yataklı oda.
DOUBLE BED (FRENCH): İki kişilik bir büyük yatak.
TRIPLE ROOM: Extra bir yatakla üç kişilik hale sokulan double oda.
STUDIO ROOM: Yatağa dönüştürülebilir iki divan veya kanepesi bulunan bir oturma odası(Executive room olarak da adlandırılır).Bu tip odalarda özel iş toplantıları veya küçük çapta kokteyl verilebilir.
REGULAR ROOMS : Normal yatak odalarıdır. Bu tip yataklar divan haline getirilemez.SHOW ROOMS: Örnek odalar.
CONNECTING ROOMS: Geçmeli Odalar. Aralarında doğrudan doğruya ( koridora çıkmadan ) geçiş imkânı bulunan iki veya daha fazla sayıda oda
ADJOININGS ROOMS: Bitişik Odalar. Aralarında geçiş kapısı olmayan fakat birbirine bitişik iki veya daha fazla sayıda oda
SUITE : Bir salonla buna bağlanan bir veya daha fazla sayıda yatak odası bulunan konaklama ünitesi.
PRESIDENTIAL SUITE: Extra döşenmiş bir veya iki yatak odalı, oturma odası geniş ve resepsiyonlar için uygun özel bar ve mutfağı olan odalar.
JUNIOR SUITE: İçindeki yatma alanının oturma alanından bir bölme ile ayrıldığı geniş oda.
DUBLEX: İki katlı bir suit (oturma ve yatak odaları bir merdivenle birbirine bağlıdır)
ROLL AWAY BED: Katlanabilen extra yatak. İlave yatak.
COT: Portatif karyola.
RUN OF THE HOUSE RATE: Otelin bir gruba değişik standarttaki tüm odalarını kapsamak üzere verdiği tek ve net fiyat.
COMMERCIAL RATE: Otelle bir şirket arasında üzerinde anlaşmaya varılan özel bir fiyat.
GROUP RATE: Gruplara uygulanan indirimli fiyat.
NET RATE : Net Fiyat- Acentanın üzerine belirli bir kar marjı ekleyip müşteriye aktarabileceği toptan ve genellikle servis vergi gibi tüm unsurları içeren fiyat.
DAY RATE: Gündüz ücreti-Otel odasının gece kalınmaksızın gündüz saatleri içindekullanılması karşılığında otele ödenecek ücret.
FREE SALE: Serbest Satış. Önceden belirlenmiş tarihler için kontenjana dahil sayıdaki oda rezervasyonunun acenta tarafından otele danışmaksızın teyidine imkan veren uygulama. CONFIDENTIAL TARIFF: Seyahat acenteleri ve tur operatörlerine gizli olarak dağıtılan toptan fiyatlar.
SINGLE SUPPLEMENT: Tek kişi farkı-İki kişilik odaların tek kişi tarafından kullanılması halinde ,tur operatörüne o oda için verilmiş bulunan kişi başı fiyatına eklenecek fark ( Double Occupancy Rate).
ADVANCE DEPOSIT: Misafirin otele giriş yapmadan önce gönderdiği, rezervasyonun garantisi için gerekli olan miktar = Rezervasyon kaporası (Genellikle 1 gecelik oda ücretidir.).ADVANCE PAYMENT: Misafirden C/In esnasında alınan ve genellikle toplam konaklama tutarında olan paradır.
ALLOCATION: Blokaj
ALLOTMENT: Belirlenen dönem içerisinde, acentanın ya da grup sahibinin otele sormaksızın ( Stop sale dışı ) satabileceği, iki taraflarca belirlenen oda sayısıdır.
AVAILABLE ROOMS: Satışa hazır odalar.
AVAILABILITY: Günlük, aylık olarak otelin satışa hazır odalarının yüzde ile ifadesi.
BACK OF THE HOUSE: Otelin misafirler tarafından direk olarak kullanılmayan bölümleri (Teknik Servise ait alanlar, çamaşırhane…)
BILL TO COMPANY: Otel muhasebesinin onayladığı durumlarda, misafir hesabının tamamının ya da bir kısmının belirli bir şirkete fatura edilmek üzere krediye kaldırılması.
CANCELATION = ANNULATION = STORNO: Rezervasyonun iptali
CREDIT CARD GUARANTEES (CCG): Rezervasyonun garantisi için gerekli rakamın (advance deposit), misafirin talimatı ile kredi kartı hesabından alınması.
COMPLIMENTARY ROOM: Misafire ücretsiz konaklama verilmesidir.
FULL COMPLIMENTARY: Konaklama ile birlikte misafirin extra harcamalarının (telefon, çamaşırhane, doktor…) tamamının otel tarafından karşılanmasıdır. Misafirin otel içinde hiçbir harcamaya ücret ödememesidir.
CONCIERGE: Misafirin bagajlarının taşınması, muhafaza edilmesi, posta, evrak ve mesaj dağıtımı gibi işlevleri olan bölümdür.
CORRECTION: Misafir foliosuna yapılmış charge’ların artı ya da eksi olarak düzeltilmesidir.
CREDIT: Misafirin otelden alacaklı olduğu rakamdır.
DAY USE: Genellikle odanın sabah saat 09:00 ile akşam 18:00 arası gece konaklaması olmadan kullanılması.Ücret genellikle rack rate in %50' sidir.
DEAD LINE: Opsiyon süresinin bitiş tarihi ile misafirin geliş günü arasındaki süredir.DEBIT: Misafirin otele borçlu olduğu rakamdır.
DISCOUNT: Misafirin hesabında belirli oranlarda yapılan indirim (- gelir)
DOUBLE LOCK: (1) Ving card ile çalışan sistemlerde yeni bir anahtar yapılarak, misafirdeki kartın kullanılamaz hale getirilmesi.( 2 ) kapının arkasında bulunan mandala basılarak kitlenmesi.
EXTRA FOLIO: Misafirin kendi ödeyeceği harcamaların işlendiği foliodur.
FOLIO: Misafirlerin konaklamaları süresince harcamalarının kaydedildiği hesap cetvelidir.
FRONT OF THE HOUSE = PUBLIC AREA: Misafirlerin ortak yararlandıkları bölümlerdir (restoran, bar.vb.).
GO SHOW: Rezervasyonu olmadığı halde misafirin anlaşmalı acenta tarafından düzenlenmiş voucher ile otele gelmesi.
HANDICAPPED / WHEELCHAIR ROOM: Özürlü misafirler için tahsis edilen oda.
HANDOVER: Shift teslimidir.
HOUSE COUNT: Oteldeki kullanılabilir oda sayısı.
HOUSE USE: Otelin bağlı bulunduğu şirket mensupları için ücretsiz konaklama.
INCOGNITO: Otelde kaldığının hiç kimseye söylenmemesini ya da kendisinin verdiği isimlere iletilmesini isteyen misafir.
INDIVIDUAL: Acenta kanalı olmaksızın rezervasyonlu olarak gelen münferit misafirdir.
INDIVIDUAL TOURS (IT) : Acenta kanalı ile gelen münferit misafirdir.
JOINER: Daha önceden c/ın yapmış bir odaya sonradan eklenen kişi yada kişilerdir.
LATE C/IN: Misafirin c/in günü odasını saat: 14:00 dan daha geç bir zamanda alması.
LATE C/OUT: Misafirin, odasını c/out günü saat 12:00 dan sonra ücretli ya da ücretsiz olarak verilen süreye kadar kullanması.
MAIN FOLIO: Acenta tarafından ödenecek harcamaların işlendiği misafir foliosudur.
MASTER FOLIO: Gruplar için kullanılan, tek kişi ya da kuruluş tarafından ödenecek hesapların toplandığı folio’ dur.
MEMORANDUM: Otel Genel Müdürü tarafından çıkarılan, uyulması zorunlu olan yazılı bildirim.
OPEN DATE: Rezervasyon alımına müsait gün demektir.
PAID OUT: Misafir veya otel adına önkasadan onay şartı ile yapılan harcamadır.
PICK UP: (1) Konaklama fiyatına yapılan ilave.(2) Bir önceki gün bakiyesinin yeni bakiyeye eklenmesi.
POINT OF SALES (POS): Satış noktasıdır.
POSTING: Misafir foliosuna yapılan charge işlemidir.
PREPAYMENT: Misafirin konaklama ücretinin önceden ödenmesidir.
RELEASE DATE: Acentanın konratta belirlenen; sormadan satış ve no show‘suz iptal yapabileceği bitiş tarihi.
ROOM DISCREPANCY REPORT: H/K ile F/O arasındaki oda uyuşmazlıklarını gösteren rapordur.
RUN OF THE HOUSE: Oda tipi gözönüde bulundurulmadan yapılan satıştır.
SHORT: Overbooking in realize olmasıdır.
SLEEP OUT: Otel misafirinin odasını kullanmayarak geceyi dışarıda geçirmesidir.
TIME CANCEL: Rezervasyon yaptıran kişinin belirlenen saate Kadar (genellikle saat 18:00) gelmemesi halinde rezervasyonunun iptal edilmesi.
TURN AWAY: Tesis shorta düştüğünde misafirin masraflarının karşılanarak, tesiste yer boşalana kadar başka tesise yerleştirilmesi.
TURN DOWN SERVICE: H/K tarafından akşam misafirler yemekte iken ya da misafirin talep etmiş olduğu bir saatte yataklarının açılması ve 'iyi geceler' notunun bırakılmasıdır.UP-SELLING: Misafir taleplerinin iyi bir satış çalışması ile daha yüksek ürünlere kaydırılmasıdır.
UPGRADE: Misafirlere rezervasyonundan daha pahalı bir ürünün extra ücret alınmadan sunulmasıdır.
WALK OUT: Hesabını ödemeden çıkış yapan odadır.

sunshine.co.uk has reseached the top ten spots for newlyweds

Honeymooners - Bulgaria is on the up but Venice is sinking

Honeymoons are a £7billion industry, so with all this money being spent, sunshine.co.uk, the UK’s fastest growing independent online travel agent researched the top ten spots for newlyweds.
For newly married couples the honeymoon is often just as exciting as their actual wedding day, so when it comes to picking the destination it’s important to get it right.

Research carried out by www.sunshine.co.uk, the UK’s fastest growing independent online travel agent has revealed the top ten honeymoon spots, and surprisingly not all of the clichéd destinations are on the list.

The Seychelles – It’s no surprise that this gem is the number one honeymoon destination. Situated in the Indian Ocean, it boasts white sand beaches, clear seas and some of the best fresh food around.

Marrakech, Morocco – Marrakech is the perfect destination for newlyweds to relax and unwind, whilst taking in the amazing culture and scenery that the city has to offer. Wander around the souks for some authentic bargains, sample some of the local cuisine then finish the day off with a romantic camel ride.

Jamaica – The tiny island of Jamaica makes a big impression on honeymooners, which is why it is at number three. Nestled in the Caribbean Sea, it has some of the most beautiful beaches in the World that remain totally unspoilt.

Las Vegas – No longer the city of sin, as more and more newlyweds are heading there for their honeymoon. Vegas is perfect for those who want to kill two birds with one stone, and shun the more traditional type of wedding for something a little more exciting.

Bulgaria – Possibly the biggest surprise on the list is Bulgaria, which is situated in South-East Europe. It has gained most of its popularity due to such a diverse history and culture; this is reflected in its tourism. So whether, you’re into sight-seeing or relaxing on the beach then this might be for you.

New York – The Big Apple is known for its great shops, and some of the best sights in the World. Often listed as one of the places to visit before you die, why not go with your beloved.

Japan – Having the second largest economy in World, and being the fourth largest exporter it isn’t any wonder that their tourism industry is also booming. Famed for its unique cuisine, and truly exciting history it remains one of the top holiday destinations.

Egypt – Egypt is the country that has everything. It offers brilliant access to the Red Sea, which has some of the best scuba dive sites in the World. Add to that fabulous beaches, and one of the seven wonders of the ancient world, it couldn’t be more diverse.

Thailand - Thailand is gaining more popularity due to its idyllic beaches and its vibrant culture. Check out The Temple of The Emerald Buddha, or do a spot of shopping in its capital city of Bangkok.

The Maldives – It may be the smallest Asian country, but it has still made it onto the top ten list. Its growing popularity has helped its economy immensely, and with its breath taking scenery it’s no wonder.

Romantic cities such as Venice and Paris failed to make the top ten, with many opting for more unique and exotic destinations.

Chris Brown managing director of sunshine.co.uk had the following to say: “It’s interesting to see that people are branching out by travelling to more unconventional countries such as Bulgaria.”

Brown continues: “And whilst I expected The Seychelles to be in the top ten, it was complete a surprise that the said most romantic city in the World didn’t make it.”

Onlar İncil Koyuyor, Biz Broşür Verelim !..

İlk yurtdışı seyahatimde odaya girer girmez gece lambasının yanındaki kitap dikkatimi çekti. Unutulmuştur diye resepsiyona götürdüm. ' O sizin efendim' dedi görevli mülayim bir tavırla. Lacivert kapaklı bir Luther İncili...
22 yıl önce Viyana Reither otelde yaşadığım ve pek önemsemediğim bu olayın ne kadar organize bir 'Tanıtım Kampanyasına' dönüştüğünü daha sonraki yıllarda gözlemleme imkânım oldu. 1899 yılında Amerika'da kurulan Protestan "Gideon Organizasyonu" Hıristiyanlığın tanınması ve yayılması için milyonlarca incili, bütün dünyanın okullarına, iş yerlerine, askeri kışlalara, otellere, yaşlılar evine dağıtmaya başladı. Ücretsiz dağıtılan kitapların maliyetini karşılamak için hali vakti yerinde iş adamları ve akademisyenler bu organizasyona üye yapıldı. Üye sayısı yıldan yıla artarak 2008 yılında dünya genelinde 284.000 kişiye ulaştı. Bugüne kadar 1,5 milyar Gideon-İncili 84 dile çevrilerek 181 ülkede dağıtıldı. Bu tanıtım kampanyası her gün yüz binlerce insanın konakladığı otellerin devreye sokulması ile farklı bir boyut kazandı. Lacivert Kapaklı, orta büyüklükte üzerinde Gideon logosu bulunan ve İngilizce, Almanca, İtalyanca, Fransızca olarak basılan İncillerin odalara konulup konulmaması otel yönetiminin inisiyatifine bırakıldı. Uygulamada ülkeler arasında farklılıklar ortaya çıktı. Avustralya ve Amerika'da her otelde, her odada bulundurulması zorunlu kılındı. Hatta Amerikan otel zincirleri yurt dışındaki otellerinde de aynı uygulamayı yapıyor. Avrupa'da ise durum farklı. Fransa'da konu uzun tartışmalar sonucu 'ya üç büyük dinin kitabı da olmalı, ya da hiçbiri' düşüncesiyle gündemden kalkarken, Almanya konuya genel olarak çok sıcak yaklaşıyor. Otellerin % 80 nin odalarında İncil bulunuyor. Almanya, özellikle ateistlerin ve sivil toplum örgütlerinin protestoları altında kararlılığını sürdürüyor. Ateistler bu uygulamanın Hıristiyan olmayanlar üzerinde psikolojik baskı oluşturduğunu, din özgürlüğünü hiçe saydığını ve haksız propaganda yapıldığını öne sürüyorlar. Bundan dolayı konakladıkları otellerdeki İncilleri ya psikolojik baskı gördükleri iddiasıyla % 10 fiyat indirimi talep ederek resepsiyona iade ediyor, , ya da odalardaki İncillerin üzerine 'dikkat!.. bu kitap sizin ve çevrenizin ruh halini olumsuz etkileyebilir' etiketi yapıştırıyorlar. Konunun dini ve siyasi boyutunu bir kenara bırakarak, otellerde konaklayan misafirlerin oluşturduğu ciddi potansiyelin dünya genelindeki tanıtıcı ve ticari faaliyetler için değerlendirilmesi çabalarına değinmek istiyorum. Yapılan bir araştırmaya göre Almanya'da otel odalarındaki İnciller'in % 23 ü okunuyor. Bu, günde 100.000 kişi demek. Başka bir sonuca göre, İncil bulunan odalardan başta havlu olmak üzere daha az eşya çalındığı belirlenmiş. Otelde konaklayan misafirin, potansiyel müşteri olmasından yola çıkan Japon Firması Nintendo, yıllardır otelcileri odalara 'Game Boy' konulması konusunda ikna etmeye çalışıyor. Şimdi biz benzer bir çalışmayı ülkemizin tanıtımı için kullansak ve otel odalarına Türkiye'yi tanıtıcı kitapları hediye olarak bıraksak bize kim kızar? Yılda 20 milyonluk turist potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda, odalara konulan tanıtım kitapçığının % 10 nun bile yurt dışına götürülmesi durumunda, bu kitapçıkların hayatında hiç Türkiye'ye gelmemiş yüz binlerce kişiye ulaşması işten bile değil. Bu potansiyeli Kültür ve Turizm Bakanlığı, Oteller ve Seyahat Acentaları işbirliği ile bir tanıtım seferberliğine çevirmek Türk turizmine çok önemli bir hizmet olacaktır.
Kaynak: Turizmdebusabah